Wednesday, April 21, 2010

တမ္းတမိေသာ အေမ့လက္ရာ (၂)…


ဒီေန႔ မနက္ေစာေစာမွာ က်မအေမ ဖုန္းဆက္ေတာ့ ရခိုင္မုန္႔တီ ခ်က္စားတယ္တဲ့။ သမီးစားခ်င္ ေနမယ္မလားတဲ့။ ၾကားလိုက္တာနဲ႔တင္ သားေရယိုၿပီး က်မအေမ့ရဲ႔ ခ်က္ေနၾက ရခုိင္မုန္႔တီ လက္ရာေလးကို ေျပးၿပီး ျမင္ေယာင္ ေနမိတယ္။

စိတ္ထဲမွာလည္း သိပ္ကို စားခ်င္တာေပါ့လို႔ ေျပာေနမိတယ္။ တကယ္ေတာ့ စားခ်င္တယ္လို႔ ေျပာမထြက္ခဲ့ပါဘူး အေမ…။

အစားအေသာက္ ေခ်းမ်ားလြန္းတဲ့ က်မ…..!

ေခ်းမ်ားတာထက္ မစားတဲ့အရာ မ်ားလြန္းတဲ့ က်မ….!

ေတာ္ရံုခ်က္တာ စားလို႔ မရတဲ့ က်မ….!

အခုေတာ့ အစားအေသာက္နဲ႔ ပက္သက္ရင္ ေခ်းမမ်ားႏိုင္ေတာ့ပါဘူး။ ဗိုက္ျပည့္ေအာင္္ စားတဲ့ သေဘာ အေနနဲ႔ပဲ စားလိုက္တာပါပဲ။ ဒါလည္း အေျခအေနက က်မကို သင္ေပး လမ္းညႊန္ လိုက္တယ္လို႔ ထင္တယ္ေလ။ ဒီလို အေျခအေနမွာ ဒီလို ေနရမွာပဲ ဆိုတဲ့ ကိုယ့္ကိုကိုယ္ ေနထိုင္တတ္၊ စားေသာက္တတ္ေအာင္ သင္ခန္းစာ ရလိုက္ပါတယ္။

အရင္တုန္းကေတာ့ က်မအေမ ရခိုင္မုန္႔တီ ခ်က္မယ္ဆိုရင္ က်မက အေမေဘးနားမွာ ၀ိုင္းကူလုပ္ေပး ေနၾကေပါ့။ ၿပီးေတာ့ က်မအေမ ခ်က္တာ ထုိင္ၾကည့္ေနၾကေလ။

ရခုိင္မုန္႔တီ ခ်က္တဲ့အခါ အေကာင္းဆံုး ငါးကေတာ့ (ငါးေရႊ) ငါးပါ။ ငါးေရႊက ညွီတဲ့အတြက္ အရင္ဆံုး ငါးကို မီးေလးနဲ႔ ကင္လိုက္ပါတယ္။ ၿပီးေတာ့မွ ပဒဲေကာ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငါးပိ၊ ဂ်င္း ထဲ့ၿပီး ငါးနဲ႔ ျပဳတ္ပါတယ္။ ဆားနဲ႔ အခ်ိဳမႈန္႔ကေတာ့ သင့္သေလာက္ ထဲ့ပါတယ္။ ငါးကလတ္ၿပီး ခ်ဳိေနရင္ အခ်ဳိမႈန္႔ေတာင္ သိပ္ၿပီး ထဲ့စရာမလိုပါဘူး။ ၿပီးမွ ျပဳတ္ထားတဲ့ ငါးကို အရိုးႏႊင္ၿပီး ဒယ္အိုးထဲ ဆီထဲ့ၿပီး နႏြင္းမႈန္႔ နဲနဲနဲ႔ ေျခာက္သြားေအာင္ ေၾကာ္ပါတယ္။ အဲဒါကို (ငါးမုန္႔)လို႔ေခၚပါတယ္။ က်မအေမကေတာ့ ဟင္းရည္အိုးထဲကိုလည္း ျပဳတ္ၿပီးသား ငါးကို ႏႊင္ၿပီး ထဲ့ပါေသးတယ္။ ေၾကာ္ထားတဲ့ ငါးမုန္႔ကေတာ့ စားေတာ့မွ ဟင္းပန္းကန္ထဲ ထဲ့စားၾကတာပါ။ စားေတာ့မယ္ဆိုမွ မုန္႔ဖတ္၊ ဟင္းရည္၊ ငါးမုန္႔၊ နံနံပင္၊ အခ်ဥ္အျဖစ္ေတာ့ မန္းက်ည္ရည္ (ဒါမွမဟုတ္ မန္းက်ည္းသီးစိမ္းရရင္ေတာ့ မန္းက်ည္းသီးစိမ္းကို ေရေႏြးေလးနဲ႔ ေဖ်ာ္ထားေပါ့)၊ ငရုပ္သီး အျဖစ္ေတာ့ (ငရုပ္သီး အစိမ္းမႈန္႔ကို ဆီနဲ႔ ေၾကာ္ထားတာ)၊ တခ်ိဳ႔ကေတာ့ ငရုပ္သီး အစိမ္းေတာင့္ကို ေထာင္းၿပီး ေရနဲ႔ေဖ်ာ္ထားတာ ကို ထဲ့ၾကပါတယ္။

အားလံုး စံုစံုလင္လင္ ထဲ့ၿပီးၿပီ ဆိုရင္ေတာ့ ပူပူစပ္စပ္ေလး ရခိုင္မုန္႔တီ စားလို႔ ရၿပီေပါ့။

က်မ သိပ္ၿပီး ႀကိဳက္ႏွစ္သက္တဲ့ အစားအေသာက္ေလးပါ။ က်မႀကိဳက္တဲ့ အေမ့ ဟင္းလက္ရာေတြထဲက တခုျဖစ္တဲ့ ရခိုင္မုန္႔တီကို တမ္းတရင္းနဲ႔…..။

တခ်ိဳ႔ တခ်ဳိ႔ေသာ အရာေတြက ေ၀းကြာသြားေတာ့မွ တန္ဖိုး ရိွမွန္း ပိုသိလာၾကတယ္။ နီးနီးေလး တုန္းကေတာ့ တန္ဖိုးရိွမွန္း မသိၾကဘူးေလ။ နီးေနတဲ့ အတြက္လည္း တန္ဖိုး ရိွမွန္း သိေနေပမဲ့ မေျပာျဖစ္္ ခဲ့ၾကတာေတြ ရိွတတ္ၾကျပန္တယ္။ ေ၀းသြားေတာ့မွ မေျပာျဖစ္ခဲ့တဲ့ အေၾကာင္းေတြ ကို ျပန္ၿပီး မေျပာျဖစ္ခဲ့ရေကာင္းလားလို႔ အားမလို အားမရ ျဖစ္ၾကျပန္တယ္။

ဒါေပမဲ့ တခ်ဳိ႔ မေျပာျဖစ္ခဲ့တာေတြက ေနာက္က်သြားမွန္း အခ်ိန္လြန္မွွ သိၾကရတယ္။ ဒါေၾကာင့္ နီးေနတုန္းမွာ တန္ဖိုးရိွေၾကာင္း၊ အသိအမွတ္ျပဳေၾကာင္း ေျပာဆို ျဖစ္ခဲ့ ၾကရင္ တန္ဖိုးရိွတဲ့ အခ်ိန္ေတြကို ပိုင္ဆိုင္ ႏိုင္ၾကမွာပါ။ ဒါေၾကာင့္ နီးေနတုန္းမွာ အေကာင္းဆံုး စကားလံုးေလးေတြနဲ႔ တန္ဖိုးရိွမဲ့ စကားေတြကို ေျပာဆို ၾကမယ္ဆို စိတ္ခ်မ္းေျမ႔ စရာေကာင္းတဲ့ အခ်ိန္ေလးေတြကို ႀကံဳေတြ႔ႏိုင္ၾကမွာပါ။ တခ်ဳိ႔က်ေတာ့လည္း ပါးစပ္က ေျပာတာထက္ ရင္ထဲ၊ စိတ္ထဲကေန အသိအမွတ္ျပဳ ၾကတယ္။ အေကာင္းဆံုး ကေတာ့ စကားလံုးေလးေတြနဲ႔ပဲ ကိုယ့္ရဲ႔ တန္ဖိုးထားတတ္မႈ နဲ႔ စိတ္ထဲမွာ ရိွေနတဲ့ အတိုင္း ေျပာဆို ႏိုင္ၾကပါေစလို႔ ဆႏၵျပဳရင္းေပါ့.......။

12 comments:

Flower said...

သဒၶါေရ
ရခိုင္မုန္႕တီကို ျမည္းစမ္းရင္းး
ေအာက္ဆံုးက စာ၂ပိုဒ္ကို
အရသာအျပည္႕အ၀ ခံစားသြားတယ္...
တိုက္ဆိုင္သလိုလိုမို႕ေလ.... း)
သဒၶါအတြက္ ေက်ာက္စိမ္းတစ္တံုးယူလာတယ္..
လူၾကံဳက စလံုးကို မသယ္ရဲလို႕ဆိုလို႕
မထည္႕ေပးလိုက္ရဘူး... ရန္ကုန္ျပန္ေရာက္ရင္ လက္တို႕လိုက္ သဒၶါရွိတဲ႕ေနရာကို လာပို႕ေပးမယ္.ေနာ္.
ႏွစ္သစ္နဲ႕အတူ ေပ်ာ္ရႊင္ခ်မ္းေျမ႕ပါေစသဒၶါေရ..
ထပ္တူညီတဲ႕ စာသားေလးေတြအတြက္ ေက်းဇူး.....

သူႀကီးမင္း (တုုံးဖလား) said...

ရခုိင္မုန္႔တီ ပူပူစပ္စပ္ေလး စားလိုက္ခ်င္ပါဘိ။

နီးေနရင္ အျပစ္ျမင္တတ္ၿပီး ေ၀းသြားတဲ့အခါက်မွ ပုိလြမ္းတတ္တာ လူေတြရဲ့သဘာ၀တစ္ခုပါဘဲ။ ေ၀းေ၀း နီးနီး ခ်စ္ခ်စ္ခင္ခင္ေနၾကရင္ေတာ့ အေကာင္းဆုံးေပါ့ေလ။

ေပ်ာ္ရႊင္ပါေစ။

sosegado said...

အေမ ကုိေရာ ရခိုင္မုန္႔တီ ေရာ လြမ္းသြားတာေပါ့၊ ဟုတ္တယ္ အေမခ်က္တဲ့ ဟင္း/မုန္႔ ေတြေလာက္ စားေကာင္းတဲ့ ဟင္း မေတြ႔ေသးဘူး။ ထပ္တူညီလွ်က္။

အင္ၾကင္းသန္႕ said...

သဒၶါေရ...အင္ၾကင္းက ရခုိင္မုန္႕တီ အရမ္းၾကိဳက္တဲ့သူမုိ႕လုိ႕ ဖတ္ရင္း တကယ္ပဲ တံေတြးေတြမ်ိဳခ်မိပါရဲ႕...ေနာက္တစ္ခုက မေခ်ာေၿပာသလိုပဲ ေအာက္ဆုံးက စာပုိဒ္ေလးႏွစ္ခုကို ႏွစ္သက္မိတယ္...ဒါေပမယ့္ အင္ၾကင္းသေဘာကေတာ့ ေၿပာမွ သိတာထက္ ေၿပာစရာမလုိပဲ ရင္ထဲကေန ခံစားနားလည္သိေပးတာကို ပုိသေဘာက်တာ...

ႏွစ္သစ္မွာ ေပ်ာ္ရႊင္ခ်မ္းေၿမ့ပါေစေနာ္...

ျမစ္က်ဳိးအင္း said...

က်ေနာ္က ရခိုင္မုန္႔တီကို ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ေလး ေသာက္ရတာ ၾကိဳက္တယ္။ ဆိုင္ေရာက္ရင္ မုန္႔တီ အရည္နဲ႔ တပြဲစားေနရင္း မုန္႔တီသုတ္ပါ ၾကိဳမွာထားတာပဲ။ စပ္စပ္နဲ႔ အသုတ္ေလး စားလိုက္မွ အာသာေျပေရာ။

သတိရရင္ ကိုယ့္ဘာသာ လုပ္စားၾကည့္ပါလား၊ အိမ္ကို လြမ္းရေတာ့ စိတ္ပန္းပါတာေပါ့။
ေရာက္တဲ့အေျခအေနမွာ စိတ္နဲ႔ကိုယ္ အဆင္ေျပေစခ်င္တယ္။

က်ေနာ္လည္း ေမေမေၾကာ္တဲ့ ထမင္းေၾကာ္ စားေကာင္းေၾကာင္း အိမ္ျပန္ေရာက္ရင္ သတိတရနဲ႔ ေျပာျပရအံုးမယ္။ ေဝးသြားမွ မေျပာခဲ့ရမွန္း သတိရတယ္ေလ။

Nge Naing said...

သြားေရယိုေအာင္ ေရးထားျပန္ၿပီ။ မုန္႔တီဆို ဘာမုန္႔တီပဲျဖစ္ျဖစ္ ရခိုင္မုန္႔တီ၊ ထား၀ယ္မုန္႔တီ၊ ရန္ကုန္ကုန္ မုန္႔ဟင္းခါး၊ ထိုင္းမုန္႔တီ အကုန္ႀကိဳက္တယ္။ ငါးေရႊေတာ့ ျမန္မာျပည္မွာတုန္းက မစားဘူး ေနာက္ပိုင္း ျပည္ပေရာက္ေတာ့ သူမ်ားခ်က္ထားတာ မသိရင္စားတယ္။ ကိုယ္တိုင္ခ်က္ရင္ေတာ့ ဘယ္ေတာ့မွ ငါးေရႊကို ၀ယ္မခ်က္ဘူး။ ငါးကြန္းရွပ္တို႔လို ငါးေတြပဲ ေရြးပါတယ္။ ရခိုင္မုန္႔တီကို ေခၽြးတလံုးလံုးက်ေအာင္ ခပ္ေသာက္ခ်င္တယ္။ ေျပာရင္းေတာင္ သြားေရယိုလာၿပီ။

Cameron said...

ရခိုင္မုန္႔တီကေတာ့ ၾကိဳက္မွၾကိဳက္ပဲ...။ ဒီမွာဆို မင္းလမ္းမုန္႔တီကို ရွဴးရွဴးရွဲရွဲစားျပီးရင္ မုန္႔လက္ေဆာင္းကိုအခ်ိဳတည္းၾကတယ္... သေရယိုသြားျပီလား...။
ဟုတ္တယ္...လူေတြဟာ ကိုယ္မလုပ္လိုက္ရတဲ႔ အရာေတြကို “အကယ္၍” ဆိုတဲ႔စကားလံုးနဲ႔ ၾကားခံျပီး
ေနာင္တအရိပ္ေယာင္ျပတတ္ၾကတယ္...။ ဘာပဲျဖစ္ျဖစ္ ညီမလွိဳင္းတစ္ေယာက္ ရင္ထဲကေျပာခ်င္တာေတြ ဖြင့္ဟေျပာဆိုႏိုင္ပါေစ..။

ခင္မင္စြာျဖင့္
မိုးေငြ႔

~ဏီလင္းညိဳ~ said...

သဒၵါေရ...
တစ္ကယ္ပါပဲေလ...။
မိခင္ခ်က္တဲ့ လက္ရာကိုေတာ့ ဘယ္သူမွ မွီႏိုင္မယ္မထင္ဘူးေလ....။
(ရခိုင္မုန္႔တီစားခ်င္ရင္ ေနာက္တစ္ခါ မေလး႐ွားက ကိုဏီလင္းေနတဲ့ အိမ္စုတ္စုတ္ေလးကို ဘေလာ့ဂ္ေရးတဲ့ ေမာင္ႏွမေတြနဲ႔ အတူလာခဲ့...။ ကိုဏီလင္း ခ်က္ေကၽြးမယ္....။ စပါယ္႐ွယ္ထက္႐ွယ္ေစရမယ္....း))
ေပ်ာ္ေစခ်င္လို႔ စသြားတယ္...။
ႏွစ္သစ္မွာေပ်ာ္႐ႊင္ပါေစလို႔ဗ်ား....။
(ကိုဏီလင္းက ႐ိႈးပြဲေတြဆက္ၿပီး... အလုပ္မ်ားေနလို႔...ဟဲ...ဟဲ....း))


ခင္မင္တဲ့
ဏီလင္းညိဳ

အျဖဴေရာင္နတ္သမီး said...

ရခိုင္မုန္႕တီတဲ႔...
အရမ္းစားခ်င္ေနတာ...
စာဖတ္ယံုနဲ႕တင္ အနံ႕ေလးက ႏွာေခါင္းနားမွာ တဝဲလည္လည္ေရာက္လာသလိုပဲ...
သြားရည္က်လာၿပီေနာ္....

“ နီးေနတုန္းမွာ အေကာင္းဆံုး စကားလံုးေလးေတြနဲ႔ တန္ဖိုးရိွမဲ့ စကားေတြကို ေျပာဆို ၾကမယ္ဆို ”..ဆိုတဲ႔ စာေႀကာင္းေလး အရမ္းမွန္တယ္ေနာ္...

အစဥ္ေလးစားလွ်က္....
စာေႀကြးေတြ လိုက္စပ္ေနတာ...
ေနာက္က်တာခြင္႔လႊတ္ပါ သဒၶါေရ...

ေဇာ္သိခၤ said...

ရခုိင္မုန္႕တီေလး လာစားသြားတယ္ေနာ္...
နီးနီးေနၿပီး.. ခ်စ္ခင္ကစား မဆုိတက္တာေတာ့ မေကာင္းဘူးေနာ္... နီးနီးေ၀းေ၀း ခ်စ္ခင္ ျမတ္ႏုိ္းမွဳ စကားေလးေတြနဲ႕ အၿမဲေျပာဆုိေနႏုိင္မယ္ဆုိရင္ေတာ့ ပုိၿပီး ေမတၱာ တရားက ေလးနက္သြားတာေပါ့ဗ်ာ..
ခင္မင္စြာျဖင့္
ေဇာ္သိခၤ

ျမေသြးနီ said...

မသဒၶါေရ..
ရခိုင္မုန္႕တီက မိန္းကေလးေတာ္ေတ္ာမ်ားမ်ား ႏွစ္သက္ ၾကတယ္ေနာ္။ ျမေသြးကေတာ့ အရည္ထက္ မုန္႕တီ အသုတ္ကို ဟင္းခါးပူပူေလးနဲ႕ ေသာက္ရတာ ပိုၾကိဳက္ မိတယ္။ မသဒၶါတစ္ေယာက္ အေမ့ရဲ႕ မုန္႕တီသုတ္ေလး အျမန္စားရပါေစလို႕ ဆုေတာင္းေပးလိုက္တယ္ေနာ္။

ကိုခိုင္ said...

ဆႏၵေတြျပည့္ဝပါေစ။
စာလာဖတ္ပါတယ္။
ရခိုင္မံု႔တီ.....
မစားရတာႀကာပါျပီ။

ကိုခိုင္